Lőszermentesítés

A korszerű beruházások, építkezések első lépése a beruházásra kijelölt terület átvizsgálása és megtisztítása a hadi eredetű szennyeződésektől, anyagoktól. Ehhez a gyakorlathoz egyébként a befektetők és kivitelezők közül egyre többen ragaszkodnak. Ez a bölcs előrelátás teszi lehetővé, hogy a kivitelezés során ne kelljen előre nem látott problémákkal foglalkozni. Tekintettel arra, hogy Magyarország egésze a II. Világháború szempontjából aktív terület volt, mindenképpen indokolt az átvizsgálás és a lőszermentesítés elvégzése a tervezett építési területeken.

A munkákat vezető kollégáink között többéves, évtizedes szakmai gyakorlattal és érvényes tűzszerész szakvizsgával (“Mester”- és I. osztályú) rendelkező szakemberek találhatók. Technikai felszereléseink, kereső műszereink szabványosak és világszínvonalúak. Tevékenységünk végzésére teljes körű felelősség-és balesetbiztosítással rendelkezünk. Az elvállalt munkáinkat az MSZ EN ISO 9001:2009 minőségirányítási rendszer követelményeinek betartásával, munkatársaink folyamatos képzésével, ellenőrzésével végezzük.

E szolgáltatás keretén belül cégünk vállalja hadi eredetű fémtárgyak földfelszín alatti műszeres felkutatását és semlegesítését a kívánt mélységig. Igény szerint speciális víz alatti mentesítést és átvizsgálást is végre tudunk hajtani. A robbanótestek elszállításáról, megsemmisítéséről az MH. 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredével kialakított együttműködési kapcsolatunk keretén belül gondoskodunk.

Árainkat a hagyományos lőszerfelkutatás esetén Ft/m2-ben állapítjuk meg, melyhez kisebb területek esetén egyszeri kiszállási költség adódik. A nagymélységű – fúrt lyukas – átvizsgálás költsége nagymértékben függ a fúrt lyukak számától, mélységétől. A víz alatti felkutatás árát pedig az adott munka jellegének megfelelően egyedileg állapítjuk meg.

Megrendelői igény esetén munkáinkat a Magyar Honvédség Tűzszerész alakulatának független szakértőjével ellenőriztetni tudjuk.

Az út-, híd-, közmű-, mélyépítési munkák, tereprendezések és alapozási munkák közben gyakran előfordul, hogy világháborús és egyéb robbanótestek kerülnek elő, melyek gátolják az építkezések további folytatását és veszélyeztetik a munkát végzők életét, testi épségét.

A Tornádó Trade 2000 Kft. vállalja új beruházások, utak, ipari parkok, logisztikai központok, üzletközpontok, pihenőparkok, irodaházak, lakóházak, benzinkutak, bármilyen építési- és egyéb földterületek műszeres átvizsgálását az építkezés megkezdése előtt, vagy akár közben is. Az építési területek reálértéke az átvizsgálást követően, a lőszermentesítés költségeinek többszörösével megnövekszik.

Azon területekre, ahol a műszeres átvizsgálás nem lehetséges, tűzszerész szakfelügyeletet tudunk biztosítani a földmunkák időtartamára, amivel elkerülhetővé válnak a többnapos (néha 20-30 nap) kényszerű várakozások, illetve az ebből adódó termelési kiesések, vagy a kötbér.

A hagyományos módszer – a földfelszínen alkalmazott műszerekkel történő kutatás – mellett cégünk vállalja a nagymélységben történő lőszerfelkutatást is, azonban ez a vizsgálati és mentesítési módszer költségesebb és időigényesebb, mint a hagyományos műszeres átvizsgálás. Ezt a módszert általában a sűrűn beépített városi övezetekben vagy a feltöltött területeken történő kutatásnál alkalmazzuk mélyen fekvő tárgyak felderítése érdekében. Ezen tárgyakat felszíni ellenőrzéssel a legtöbb esetben nem lehet felderíteni, mivel a felszín eltakarítása vagy túlzottan drága vagy pedig lehetetlen, amennyiben ott sínek, csővezetékek vagy villamos földvezetékek találhatók. A felkutatás során a Vallon EW 1504 típusú fémdetektort alkalmazzuk.

A módszer lényege, hogy a kutatási területen 1 – 2 méteres távközökben, kb. 9 – 10 méter mély fúrt lyukakat készítünk. Homokos, laza talaj esetén a beomlás ellen védekezni kell, ezért ilyen talajoknál nem mágnesezhető béléscsöveket kell bemosatni, bezagyolni.

A fúrt lyukak kialakítása után megkezdhető a műszer alkalmazása minden egyes lyukban, majd a fúrási pontok elemzése után derül ki, hogy hány darab jelet kell feltárnunk különböző mélységekben. A 8 – 10 méter mélységű furatok elkészítése kb. 4 – 6 furat / munkanappal számolva jelentős időt vesz igénybe. A szondázás és a mérési adatok elemzése, valamint a dokumentáció elkészítése a fúrási munkálatokkal párhuzamosan történik így az további időveszteséggel nem jár.

Partnercégünkkel együttműködve vállalunk álló- és folyóvizekben egyaránt speciális víz alatti lőszerfelkutatást. Ennek keretében végre tudjuk hajtani:

• víz alatti területek teljes átvizsgálását, lőszermentesítését, mederkotrások, vagy bármilyen vízben végzendő munka biztonságos végrehajtása érdekében;

• elveszett (elrejtett) tárgyak felkutatását víz alatt;

• roncskutatást, elsüllyedt vízi járművek, uszályok, repülőgépek felkutatását, tűzszerészeti átvizsgálását, szükség esetén lőszermentesítését.

A víz alatti felkutatások során a Vallon EW 1504, vagy az OGF-W típusú fémdetektort alkalmazzuk.

A módszer lényege, hogy az adott területet a műszerrel a víz felszínéről átvizsgáljuk. Amennyiben a detektor fémtárgyat jelez, cégünk és együttműködő partnerünk búvárai a jelzett ponton átvizsgálják a medret és a víz alatti talajréteget is.